Ervaringen Bûtensport

1) Ervaring Lianne
‘Ik dacht dat ik het niet zou kunnen’

‘Vanaf nu ga ik aan mijn conditie werken’, bedacht ik. ‘Ik ga ik drie keer per week hardlopen!’ Nog geen 50 meter verderop was ik al total loss! Ik vond dat ik eerst meer moest trainen. Ik deed nieuwe pogingen, maar veel verder dan die 50 meter kwam ik niet! Ik was 22 jaar en niet vooruit te branden!

Op facebook zag ik foto’s van Bûtensport. Dat leek me leuk! Maar ik dacht dat ik het niet zou kunnen. De volgende dag heb ik toch een mail gestuurd. Ik schreef dat ik me schaamde, maar inzag dat er iets moest gebeuren.

Ik kreeg meteen een mail terug en maakte een afspraak bij Freddy in zijn praktijk aan huis. Ik was zenuwachtig! Toch voelde ik me daar snel op mijn gemak. Freddy testte me tijdens het fietsen en hardlopen. Het bleek dat mijn ademhaling veel te hoog was. Daar had ik nog nooit van gehoord. Iedereen wordt met de juiste ademhaling wordt geboren. Door stress, gebeurtenissen en slechte eetgewoontes ga je sneller ademen. Dat was de spijker op zijn kop! Een leuke tijd had ik niet gehad en mijn eetgewoontes waren ook niet gezond.

Om mijn ademhaling te leren controleren kreeg ik oefeningen mee naar huis. Ik kreeg het advies om op hartslag te gaan sporten.

Ik kocht een hartslaghorloge en ging die gebruiken bij de Bûtensport. Nog steeds train ik elke zaterdag in het bos, met veel plezier. We sluiten af met hardlopen om de vijver. Eén rondje is 500 meter. De eerste keer liep ik nog geen half rondje. Maar al na 4 lessen rende ik twee rondjes. Ik lette goed op mijn ademhaling en hartslag en anderhalve maand later liep ik 2,5 km.

Een keer in de twee weken kwam ik bij Freddy voor ademtherapie. Ik maakte gebruik van het logboek, daarin noteerde ik o.a. mijn ochtendpols. Wanneer ik ’s avonds iets lekkers had genomen, was mijn hartslag volgende ochtend veel hoger. Ik ben beter op mijn eten gaan letten. Ik heb ik meer energie gekregen. Eerst sliep ik vaak overdag en was erg moe. Maar er zijn meer klachten verdwenen. Zo gebruik ik nooit meer paracetamol, mijn hoofdpijn is weg. Ik heb weer de energie zoals je die op mijn leeftijd hoort te hebben.

Ik maak nu werkdagen van 10 uren, sport 2 à 3 keer per week en train voor hobby met mijn hond. Daarnaast heb ik nog genoeg energie om met mijn vrienden op stap te gaan en leuke dingen te ondernemen.

Ik krijg veel reacties, mensen zijn benieuwd naar mijn verhaal en geven me complimenten dat ik er goed uit zie. Dat doet natuurlijk extra goed! Vorige week had ik een controleafspraak bij Freddy. Mijn waardes zagen er nog altijd prima uit. Hartslag goed. Ademhaling goed en conditie is gemiddeld goed.

Lianne Tuinier (22 jaar), sporter

2) Ervaring Tiny
‘Sporten op hartslag’

‘In april ben ik begonnen met Bûtensport, waar ik op een gegeven moment op aanraden van Freddy eens een hartslagmeter om heb gedaan. ‘Je hartslag is wel wat aan de hoge kant’, zei hij. Maar ach, verder heb ik er toen niet echt acht op geslagen. Door het enthousiasme van Freddy ben ik op een gegeven moment toch begonnen met ademtherapie.

Om eerlijk te zijn had ik hier niet meteen hoge verwachtingen van. Al een aantal jaren ben ik wel veel moe, maar ja, wie is er niet wel eens moe? Op een gegeven moment raak je er zelfs aan gewend. En er is altijd wel een excuus, een drukke dag op het werk, druk weekend gehad, te laat naar bed. Sporten deed ik altijd al, waarbij ik veel van mezelf vroeg. Wanneer ik niet moe, beter gezegd kapot, was dan had ik voor mijn gevoel niet genoeg gedaan. Ook had ik vaak spierpijn, maar dat was voor mij een teken dat ik goed mijn best had gedaan.

De ‘harde cijfers’ bij de ademtherapie waren voor mij dan ook een echte eyeopener. Een te hoge hartslag en veel te snel ademen. Als je de uitslagen zag was het ook niet gek dat ik altijd moe was en vaak spierpijn had. Mijn lichaam was de hele dag druk bezig! Met Freddy heb ik vervolgens een aantal weken gewerkt aan een goede ademhaling, ook in combinatie met sporten. En warempel, het werkte!

Wat ik vooral merk is dat ik veel fitter op sta en ook gedurende de dag veel fitter ben. Ik heb veel minder spierpijn en ben minder moe. Ook ben ik anders gaan sporten. Naar aanleiding van de analyse van Freddy kreeg ik hartslagzones mee om in te gaan trainen. Terwijl ik nu niet meer een uur lang op 120% aan het trainen ben, is mijn hartslagmeter voor mij het bewijs dat ik toch echt wel aan mijn conditie werk. Met de ademhaling erbij houd ik mijn hartslag onder controle.

Na de laatste sessie ademhalingstherapie dacht ik: ‘Mooi, nu ben ik klaar en blijf ik me zo fit voelen’. Maar helaas.. na een paar weken merkte ik dat ik me weer minder fit ging voelen. Wat een verschil! Dat werd weer terug naar de basis en weer regelmatig de ademhalingsoefeningen doen. De ademhaling zal voor mij dan ook altijd een aandachtspunt blijven. Het is alleen erg fijn dat ik weet dat ik het zelf gemakkelijk weer onder controle kan krijgen met de ademhalingsoefeningen. En wanneer het even niet lukt kan ik altijd weer bij Freddy terecht.

Voor mij is de verandering vooral dat ik veel beter ben gaan luisteren naar mijn lichaam. En ik heb nu ‘bewijs’ dat iets minder hard trainen ook werkt, dus mag ik dit ook van mezelf. Ik ben erg blij dat ik de ademtherapie heb ontdekt en ik heb veel gehad aan de prettige en deskundige begeleiding van Freddy’.

Tiny Veldman (27 jaar), enthousiast sporter