Sporttest

Ben je al een tijd aan het trainen, maar stokt je vooruitgang?

Begin je (weer) met sporten en wil je het goed aanpakken?

Een sporttest geeft je inzicht. Je weet dan wanneer je lichaam je vetzuren aanspreekt en wanneer het overgaat op suikerverbranding. Dat is de anaerobe drempel. Het omslagpunt. Dat wil je weten als je je conditie wilt verbeteren, als je beter wilt presteren, sneller of langer wilt sporten. Je omslagpunt is persoonlijk. Je kunt niet die van je buurvrouw of neef overnemen. Er zijn algemene adviezen, maar die geven geen garantie.

Energy control systeem

Freddy Haantjes heeft een opleiding gevolgd bij Stans van der Poel. Hij werkt sinds 2013 met de Energy Control© Methode. Hij heeft sindsdien tientallen sporters volgens deze methode begeleid.

Je krijgt na de sporttest een persoonlijk beweegadvies. Vanaf dit moment train je op hartslag, zodat je nooit teveel van je lijf vraagt. En alsmaar aan het opbouwen bent. Na verloop van tijd kun je weer op je gevoel gaan sporten, dan weet je waar jouw grenzen liggen.

Je krijgt een schema met de volgende waardes:

  • persoonlijke hartslag op duurniveau
  • maximale zuurstofopname
  • zuurstofopname per kg
  • anaerobe drempel (omslagpunt)
  • arbeidsvermogen

Als je traint in de geadviseerde hartslagzones zul je je energierijke glucosevoorraden aanspreken. Je lichaam zal na voldoende rust deze voorraden weer aanvullen en wat extra aanmaken. Dit is het gewenste trainingseffect waardoor je steeds energieker zult worden en betere sportprestaties kunt leveren.

Als je tijdens je training ook nog ademoefeningen doet, wordt de glucosevoorraad gespaard, de koolzuurconcentratie in het bloed gaat omhoog en hierdoor verdwijnt de onrust in het lijf. Je kunt langer en dieper trainen.