Ervaring Welmoed
Sporten voor een marathon

Na een succesvolle Dam tot Damloop en een fantastische Nijmeegse vierdaagse in 2013, zou de marathon onze (sportieve) uitdaging voor 2014 worden! De TCS Amsterdam Marathon in oktober om precies te zijn.

Naast wilskracht, was ook een goede basis conditie aanwezig. Dus we konden starten met trainen onder begeleiding van Freddy Haantjes. Makkelijker gezegd dan gedaan want het trainingsschema was intensief. Vijf keer per week hardlopen! Dit resulteerde in een lichte scheenbeen blessures, dus pijn tijdens het lopen.

We zijn samen met Freddy gaan kijken naar een andere manier van trainen in aanloop naar de marathon. We kwamen uit op de Energy Control Methode met een minder intensief trainingsschema, waarbij ademhaling centraal staat.

Door te sporten in een lagere hartslag, herstel je sneller en word je bovendien fitter. Omdat we gewend waren veel intensiever te trainen, was het nieuwe trainingsschema wel even wennen: slechts 14 kilometer hardlopen en dan de marathon volbrengen.

Na een inspanningstest en verschillende ademhalingsoefeningen konden we onze trainingen gemakkelijk hervatten. We trainden minder intensief en waren meer gefocust op herstel. Gemiddeld trainden we één keer in de twee weken bij Freddy om onze vooruitgang te zien en ademhalingsoefeningen te doen. De apparatuur maakte het inzichtelijk.

Op 19 oktober was het zover – de dag van de marathon! Toch even spannend; de langste wedstrijd die we hebben volbracht was de Damloop van 16 km. De eerste 30 km. ging goed. Na een mooie route langs de Amstel, werd het na 30 km. ietsje zwaarder. Maar door een goede controle op de ademhaling en hartslagen konden we de marathon soepel volbrengen. Wat een kick! Freddy heeft ons in de aanloop tot de marathon en de dag zelf, heel goed begeleid. Door zijn persoonlijke aanpak en positief kritische blik heeft hij ons geleerd naar het lichaam te luisteren.

Ook de ademhalingsoefeningen hebben een positieve invloed, zowel tijdens het sporten als in het dagelijks leven’.

Welmoed Deinum (20 jaar), sportvrouw

Ervaring Auke
Blessure tijd

‘In de acht maand dat ik geblesseerd was – waarvan ik 6 maanden trainde bij Haantjes Motus – heb ik veel geleerd en ben ik mentaal erg veranderd.

Freddy Haantjes heeft mij een veel beter inzicht in het sporten gegeven.
Eerst was ik er van overtuigd dat er altijd volle bak moest worden gegeven tijdens het sporten en dat 100% het minimale was.
In het begin stoorde het me dat Freddy me wilde afremmen in het sporten.

Toen ik me eindelijk bewust werd over hoe ik het moest aanpakken kwam ik er dus achter hoe belangrijk die rust is.

Door Freddy’s begeleiding ben ik er steeds meer over na gaan denken en ook tijdens het sporten mee bezig gegaan.

Doordat ik een betere ademhaling en hartslag had, ging ik veel lekkerder in mijn vel zitten. In mijn hoofd werd ik rustiger en fysiek werd ik sterker. Niet alleen het sporten en de omgang met Freddy hebben mij veranderd. Ook door mijn eetpatroon aan te passen werd ik fitter. Toen ik dit ook aan Freddy vertelde, kreeg ik een groot compliment van hem. Ook hierdoor ging het herstel sneller.

Al met al heeft Freddy er voor gezorgd dat ik als persoon anders ben gaan leven, door meer naar mijn lichaam te gaan luisteren en ook door een aangepast eetpatroon respect voor het lichaam hebben’.

Auke Veldman (21 jaar), korfballer